Kütahya'da
KIZIK KÖYLERİ
Kaynak Kitaplar ;
Faruk SÜMER'in "OĞUZLAR" kitabı.
Necdet SEVİNÇ'in "GAZİANTEP'TE TÜRK BOYLARI" kitabı.
Nafi Çağlar HACIÖMERLİ'nin "KIZIK BOYU 1" kitabı.
devam edecek...
KÜTAHYA KIZIK KÖYLERİ
ÇAVDARHİSAR KIZIK KÖYÜ
KIZIK Köyü Kızık köyünün kuruluş tarihi Kızık boyu nereden geldiler Kızık köyü : Kökleri Hoca Ahmet Yesevi'ye dayanır. Kızık köyünün ataları Orta Asya bölgesinde Hazar'ın doğusunda yaşamakta idiler. Kızık köyünün ismi köy halkının soyundan gelmektedir. Kızık'lar Bozok boyuna mensupturlar.Yıldızhan boyun lideridir. Çevre köylerle aynı tarihlerde yerleşmişlerdir.(ms 1260) tabi Kızıkların esas mensubiyetleri Oğuz 'dur. Akraba çevre obalar (Kara keçili) gibi Keçi ve diğer hayvanlar geçim kaynağı olmuştur. halen az tarım daha çok hayvancılık yapılır durumdadır.Çavdarhisar ilçesinin ikinci büyük köyüdür. 190 hane de 411 kişi yaşamaktadır.Koca Dağ (Rk 1803 mt) eteğinde kurulu köyün rakımı 1124 mt dir.. Faal durumda İlköğretim okulu vardır.Ağarı çayı kıyısına kuruludur. Su kaynakları çoktur. Geçmişinden kopmayan bin senelik düğün kültürünü muhafaza eden Kızık örnek bir yerdir.
Kızık'ta Köy düğünü konulu filmi You Tube den erişebilirsiniz
Kızık
Dağlalasi-Anemon
Koca dağ, Kızık dağı. Ağarı çayına kaynaklık eden Sulu tarım için su depolayan doğal baraj.
Koca dağ Gürgenli deresi mevkisinede zengin ormanlık alanlara 2.4 km yakınlıktadır.Kızık köyünde Antik sayılması gereken bir mağara vardır.Aizanoi şehir devletinin de kullandığı bu mağaraya henüz girmek mümkün olmamıştır.Alman Arkeoloji uzmanları bile mağara ile ilgilenmişler.Alman uzmanlar 1926 yıllarında Aizanoi'de kazı çalışması yapmışlardır.Bu sırada bazı uzmanlar at arabası ile Kızık köyüne gelmişler ve Koca dağ yamacında bulunan mağarayı sormuşlar.Çit ustaları - saman taşıma aracı yapımı için fındık ağacı sürgünlerini kesmek için dağın yamaçlarını iyi bilen kişilerle -kara keçi çobanlarının yardımı ile mağara bulunmuş ancak içeriye giremedikleri ifade ediliyor olsa da kesin bir bilgi yoktur.Esasen Ecnebilerin bölgeye ilgisi 1824 yıllarında başlamıştır.Kızık köyü araştırılması gereken önemli bir yer. Kızık köyüne komşu ve geçmişte akraba obalar olan Abaş ve Düşecek köyleri de Kızık obası özellikleri bulunan köylerdir.Bu köylerimiz Çavdarhisar hinterlant alanında olsa da Emet ilçesine bağlıdır. Bu akraba köylerimizde düğün-bayram geleneği benzerlik taşır.Kara keçi ve hayvancılık esas geçim kaynağıdır. Kızık köyüne ait ilk vesikaya dayalı bilgiler 1844 yıllarından başlamaktadır. Kızık köyü geçimini tarım.hayvancılık ve orman ürünlerinden sağlayan bir yer 1844 yılı verilerine göre Kızık'ta 38 hane kayıtlı. bunlarda 24 hane toprak sahibi.14 ailenin tarlası-toprağı yok. Halkın %70 i tarım,% 6 ticaret,%18 i ırgat. Hayvan varlıkları ise: Koşum hayv, 47 ad,B.baş 126 ad k..baş 50 ad olarak gözükmekte ise de doğruluğu tartışılır.Kızık köyünün ortalama Aile başına vergiye esas geliri 586 kuruş,Vergiden sonraki net gelir toplamı aile başına 432 kuruş .
Kızık MAĞARASI--Antik çağda Aizanoililer bu mağarayı kullanmış ! lar. *******************************************************************************